0

Dialog og kommunikation styrker parforholdet

Mange mennesker har et lidt for idealistisk syn på hvad samliv, kærlighed og romantik er, og det er farligt for et parforhold. Når den allerførste forelskelse efterhånden er aftaget, fører den romantiske forestilling om kærligheden ofte til skuffelser og drukner i hverdagens pligter. Rigtig mange parforhold går i opløsning alt for tidligt, fordi vi som mennesker, har en tendens til at tro at forelskelsesfasen bør vare ved. Men sådan er det ikke.

Kig på parforholdet med realistiske øjne

“Et parforhold er baseret på et gensidigt ansvar for kærligheden og samlivet og det skal ikke udelukkende at være lystdrevent og følelsesbetonet”. Så kontant lyder meldingen fra flere førende eksperter og parterapeuter.

Et parforhold og et samliv og den tætte relation til et andet menneske kan være enormt livsbekræftende, og undersøgelser har også tidligere påvist at det er godt for helbredet. Samtale er vejen til et bedre parforhold og her kan parterapi være et godt udgangspunkt. Ved at lytte til hinanden og tale sammen med åbent hjerte og lydhørt sind kan man styrke kærligheden og skabe nye veje i forholdet.

Plads til lidenskab

Selvfølgelig skal der stadig være plads til lidenskaben, følelserne og den romantiske kærlighed, men det er helt afgørende for et velfungerende forhold i et komplekst samfund, at forholdet ikke udelukkende afhænger af følelser og passion. I denne moderne tid vi lever i, handler rigtig meget om at finde og realisere sig selv og det giver mindre plads til parforholdet. Mange går rundt med konstante overvejelser om udbyttet af en relation og hvor vi ofte har os selv i fokus. Derfor kan det tit gå ud over evnen til at vise omsorg og ægte interesse for sin partner og andre.

Kompromisser er vigtige

I et parforhold eller ægteskab, hvor man lever sammen, er man så tæt forbundet at der opstår et gensidigt afhængighedsforhold. Derfor er man selvfølgelig nogle gange nødt til at gå på kompromis. Man skal dog ikke glemme sine egne behov, da det vil skabe ubalance i parforholdet. Det er derfor at samtalen om behov og kompromisser er så utroligt vigtigt for et sundt parforhold. Det giver mening at tale om de forskellige psykologiske verdener som vi lever i, og lære at se problemer fra forskellige perspektiver, det vil give os en bedre relation.

Gode spørgsmål til at sætte gang i samtalen

Ofte ved vi slet ikke, hvad vores partner præcist mener og samtalen, især om de lidt svære emne, kan derfor blive rigtig svær. Ofte kan stemninger, gætterier og tidligere diskussioner være grundlaget for hvordan vi vurdere det vores partner siger. Derfor er det vigtigt at vi spørger ind til vores partner i stedet for at gætte. Næste gang din partner fortæller noget vigtigt, eller du er uenig med din partner om noget, kan du med fordel stille følgende spørgsmål:

  • Hvad mener du helt præcist med det, du siger?
  • Hvor længe har du haft det sådan?
  • Hvad har du behov for, at jeg særligt forstår?

Hvorfor gå i parterapi?

I parterapi vil terapeuten ofte tage udgangspunkt i jeres indbyders kommunikation og måde at være sammen på. Mange par har en tendens til at lade små problemer og udfordringer gå ud over hinanden. Nogle gange kan det være sundt og helt befriende at få en 3. part ind over problemer, da man meget lettere kan få talt sammen, uden at kommunikationen ender i hårdknude.

“Når man spørger på denne måde, vil man undlader at dømme eller at gætte på hvad den anden mener, og det kan være en god start på en helt ny måde at kommunikere på” Udtaler Anders Mortensen som er parterapeut og har sin praksis i ÅrhusPostet by Jonas123 via AdSet linkbuilding network