0

Hvordan du kan få en sammenhængende privatøkonomi

En sund privatøkonomi skaber forudsætningen for at man er mere frit stillet i ens økonomiske valg, som man træffer på daglig basis. Man kommer ikke uden om at penge spiller en stor rolle i ens dagligdag. Det er nødvendigt at have et økonomisk råderum, for at kunne betale de faste udgifter såsom husleje, abonnementsordninger og bil, samtidig med at der også er råd til at bruge penge på forbrug. Det skal også være muligt at kunne nyde livet en gang imellem, hvor forbruget kommer ind i billedet. Eksempelvis en cafetur med venner eller familie, eller en rejse ned sydpå hvor man ikke skal tænke på de hjemlige bekymringer. Ens privatøkonomi spiller en rolle i mange aspekter her i livet, og derfor er det rigtig vigtigt at den hænger sammen.

Mangel på viden om privatøkonomi

Finansrådet, med et nye navn Finans Danmark efter fusionen med realkreditrådet, kunne i 2015 berette om hvordan danske halvdelen af danske unge mellem 15-24 år, har svært ved at forstå privatøkonomi. Spørgeskemaundersøgelsen undersøgte de unges finansielle forståelse og adfærd, bl.a. ved at spørge definitionen på bestemte begreber. Men det er ikke kun unge mennesker som kan have svært at få det store overblik i privatøkonomien. En mangel af kompetencer inden for økonomi kan desværre føre til gældssætning som er svær at komme ud af, da man kan få problemer med tilbagebetalingen. Derfor er det vigtigt at man formår at have styr på de mest essentielle elementer, som indgår i en sund privatøkonomi.

Opnå likviditet

Et af de helt centrale elementer i en sammenhængende privatøkonomi, er at man er likvid hele måneden, og ikke blot når lønnen går ind. Det vil sige at man de sidste par dage inden lånudbetaling, ikke går med lommerne fuldstændig tømte, men stadig har råd til at betale eventuelle udgifter. At være likvid er i høj grad lig med at have en stor frihed i økonomien, som i sidste ende vil føre til mange flere muligheder. Skridt man kan tage for at opnå dette, er at blive mere konsekvent i ens forbrug igennem måneden. Noter hvad du bør penge på, hold dig selv i kortere snor hvad angår spontane køb (hvor man kunne finde varen billigere andetsteds) og løb ikke for store økonomiske risikoer. Det er første skridt på vejen til at dine udgifter hænger mere sammen med din indtjening.

Budgetudarbejdelse

Et budget er i denne sammenhæng en rigtig god ide at udarbejde. Budgettet fungerer i princippet som et ”spejl” du kan bruge til at spekulere ud i fremtiden med – hvor mange penge regner du med at bruge de kommende 6 måneder, og hvad er din indtjening i den periode. Ved at lægge et budget som dette bliver det nemmere at få udgifterne og indtægterne til at harmonere med hinanden.
Selvom man arbejder på at få en sammenhængende privatøkonomi, er det selvfølgelig ikke ensbetydende med at man ikke kan låne penge til forbrug, for at finansiere udgifter man ikke umiddelbart har en opsparing der kan klare. Er man interesseret i at tage et forbrugslån, bør man dog kraftigt overveje de muligheder man står med. Der findes mange forskellige lån på nettet, alle med forskellige vilkår. Ved at sammenligne de mange løsninger med hinanden, kan du finde det billigste og bedste forbrugslån, som er skræddersyet dig selv eller din husstand – her finder du sammenligning af et billig lån til forbrug.
Med alt dette i baghovedet, skal man dog ikke blive fortvivlet, hvis det tager noget tid at få ens privatøkonomi på rette spor. Det er ikke noget som er gjort over en uge – typisk er det en længere proces, som betyder at man må spare mere end man er vant til, og foretage færre spontankøb. Men når der først er kommet orden i ens økonomi, vil man opdage de mange fordele ved at have en sammenhængende privatøkonomi.Postet by skribenttaylor via AdSet linkbuilding network