0

Panikalder – Er der noget om snakken?

Når man kigger på forskning, er det lidt tvetydigt, om mænd kommer i en egentlig overgangsalder, ligesom kvinder gør. Det er umiddelbart svært at se, om der sker et egentlig fald i hormoner, som det ses ved kvindens overgangsalder. Flere undersøgelser peger på, at ”panikalderen” allerede kommer snigende fra 30 års alderen, mens andre mener at det først sker omkring de 50, hvor manden oplever en ”Midtlivskrise.” Ikke desto mindre ser man efterhånden ofte mænd, der ændrer adfærd og pludselig beslutter sig for, at de skal gennemføre en Ironman eller køber sig en lækker og eksklusiv luksusbil.

Når manden pludselig indser, at han rent faktisk skal dø en dag, begynder han måske at stille sig selv nogle store eksistentielle spørgsmål: Har jeg nået det jeg ville? Er mit liv den succes, jeg drømte om? Har mine prioriteter været korrekte? Mange af disse tanker kan medføre panik og en stor usikkerhed, og det kan være svært at finde ud af, hvad man vil med den sidste halvdel af sit liv.

Andre finder derimod en stor ro i at blive ældre, og de har det godt med at have nået midten af livet. De kan med ro se tilbage på alt det, de har opnået og ser den den sidste halvdel af livet som belønning. De har gjort karriere, og befinder sig i en sikker og stabil periode i deres liv. De oplever et godt økonomisk overskud, og lånet fra huset er efterhånden blevet afviklet. De sidder med en stor livserfaring og har fået børn – og måske endda børnebørn.

 

Når en mand pludselig ændrer sin livsstil drastisk kan det efterlade en partner derhjemme meget forvirret. Manden som man troede man kendte så godt, ændrer sig pludselig, og det skaber en del usikkerhed. Vi har derfor lavet en liste over de typiske adfærdsændringer, der sker når manden er i panikalderen:

  • Impulsiv: Manden vil pludselig udleve alle sine drengerøvsdrømme, og han har rent faktisk råd til det nu. Han køber dyre biler, motorcykel eller lignende.
  • Udseendet: Han begynder pludseligt at gå meget op i sit udseende. Han beslutter sig for, at han vil have vaskebræt, han går pludseligt meget op i sin påklædning, eller han får ny frisure. Hvis han begynder at farve sit hår, bør alle advarselslamper blinke.
  • Depressiv: Mange refleksioner over livet og ændringer i ens hverdag, ved at børnene flytter hjemmefra, kan være basis for at udvikle en depression.
  • Ligeglad: Hvis manden pludselig virker ligeglad over for familie og daglige gøremål, kan det også været et tegn på en begyndende depression.
  • Ændrer socialt adfærd: Hvis han plejer, at være meget social men pludselig helst vil være derhjemme, eller omvendt, hvor manden, der aldrig har været til at slæbe ud af døren til sociale arrangementer, pludselig laver aftaler konstant.

 

Postet af ag via AdSet.