0

Parterapi gør par bedre til at lytte

Kærlighed, parforhold og samliv kan ofte være med til at bringe følelserne i kog. Et parforhold eller et liv sammen med et andet menneske, kan både bringe glæde og lykkelige stunder, men det kan også give følelsen af afmagt, svigt og umenneskelig smerte. Hvis man i sit parforhold oplever en følelse af svigt og afmagt ,skyldes det ofte at man ikke får dækket nogle helt basale behov i hverdagen. Næsten alle mennesker har behov for at blive hørt, respekteret og elsket.
Når par oplever at det går dårligt i deres forhold, er ofte fordi man mangler at få et eller flere af de helt basale behov imødekommet. Dette vil ofte påvirke kommunikationen og parforholdet i det hele taget og derfor er parterapi en god ide.

Se på jeres kommunikation

Når kommunikationen i et parforhold virkelig bliver problematisk og det ofte måden ting bliver sagt på der er problemet og ikke så meget indholdet af det der bliver sagt og det er typisk det første man forbedre i parterapi. Typisk handler skænderier og konflikter ikke så meget om noget man reelt er uenig om, men i langt højere grad måden tingene bliver sagt på. Mange par kan sagtens være uenige om ting men det er måden man bliver mødt, uden kærlighed og omsorg, der ofte er problemet og som er virkelig smertefuldt. Derfor ser man ofte at parterapeuter tager fat i den mangelfulde kommunikation som noget af det første når man begynder i parterapi.
Uanset hvor man kigger hen i verden skændes vi stort set altid om de samme ting – ofte er penge, tid og børn. Når kommunikationen ikke er konstruktiv og sårende ender mange par med at gå fra hinanden og at blive skilt. I et velfungerende parforhold kan man sagtens snakke om uenighederne og være uenige.
Skilsmissetallet herhjemme og i resten af Europa er stigende. I de store byer, som eksempelvis København, bliver parforhold opløst næsten to en halv gang så ofte, som i det vestlige Jylland – og det til trods for at væsentligt flere par benytter sig af parterapi i de store byer. Årsagen til dette er den store koncentration af uge mennesker der bor i de store byer og de bliver oftere skilt – viser statistikken.

Hvor går det typisk galt?

Parforhold kræver en stor indsats fra begge parter hvis det skal kunne lykkes. Mange glemmer dog ofte at selve parforholdet skal fyldes op og passes og at parforholdet ikke bare fylde os op. Når begge parter ikke bidrager til parforholdet ender det ofte i konflikter, skænderier og dårlig kommunikation. Når kommunikationen går helt i hårknude og slet ikke lykkes er det ofte fordi den er præget af:

  1. konfliktoptrappende adfærd,
  2. nedgørende udtalelser og adfærd,
  3. negativ fortolkning – altså at man ser negativt på den anden
  4. tilbagetrækning – at man ignorer eller undlader at kommunikere.

Lyt til din partner

I et parforhold er det super vigtig at lytte til hinanden – det er de fleste parterapeuter enige om. Lytte for at forstå indholdet af det den anden siger og ikke for at gøre dig klar til at svare og komme med et hurtigt comeback. Man skal altid huske på at ord kan både være kærlige og inspirerende, men de kan også være ødelæggende og destruktive. Selvom man ofte siger at samtale fremmer forståelsen, så er det ikke nødvendigvis tilfældet når det gælder parforhold – især ikke hvis man i forvejen har problemer med kommunikationen. Faktisk er det ofte en helt uskyldig snak, som kan føre til stor irritation mellem kærester og samlevende. Ofte har vi alt for store forventninger til hinanden og samtidig lytter vi ikke ordenligt efter når taler sammen. Der går ofte mere gætte konkurrence i kommunikationen, hvor den ene part forsøger at gætte hvad den anden siger og derfor ender det helt galt.Postet by Jonas123 via AdSet linkbuilding network