0

Portvin er kun for gamle mennesker, eller?

Portvin er ikke noget man normalvis ser i mange hjem. Det er tit noget man associerer med gamle mænd og damer.

Man forestiller sig dem drikke den med et stykke kage eller anden form for dessert i en gammel limegrøn vintagestol fra 1940 som er halvt ødelagt i armlænene og har en sær gammel duft. Okay, okay nu skal vi heller ikke presse citronen for meget med de fordomme, men hvad er portvin egentlig for en størrelse?!

Portvin er faktisk en europæisk vinklassiker, kun produceret i Duero regionen i Portugal oprindelig kaldt ”Vinho Do Porto”.

Kort fortalt er Portvin rødvin, hvor gæringen standses ved tilsætning af brandy. Ja brandy, det gør at den bevarer friskheden og den får lidt mere kraft.

Portvin laves i flere forskellige typer men de to primære typer er Ruby og Tawny. Lyder lidt som to fine britiske herskabsdamer.

Tawny

* Er den vin der har ligget længst på fad,

* der er 10, 20, og 30 års som er et mix af forskellige årgange, og årsangivelsen er nævnt som et gennemsnit.

* Fælles for alle Tawny er, at de alle er drikkeklare når de er tappet og ikke udvikler sig yderligere på flaske.

Ruby

* Er en frugtrig vin

* Minder lidt om ”forstærket rødvin”

* Der findes tre slags Ruby portvin:

o LBV (Late Bottled Vintage) som er den billigste.

o Vintage Portvin (blanding af forskellige druer, men kun de bedste druer). Interessant detalje er, at kun under 1 procent af al portvin er vintage. Laves kun i de allerbedste år.

o Til sidst er der ”single quinta vintage port” på dansk enkeltmarksvin. Vin af høj kvalitet fra én mark. Normalvis meget billigere end Vintage Port.

Så hvis vi skal remse alle typerne af portvin op er det:

Hvid portvin, Ruby, Tawny, Colheita, Vintage, Late Bottled Vintage, Quinta Vintage og Vintage Character.

Hvad kan du så bruge Portvin til tænker du?

Portvin er faktisk en lækker drik til mad. Hvad for noget tænker du så? Ja det kan du læse dig til nu.

* Portvin og chokolade, men chokolade i den kraftigere ende af skalaen

* Hvid portvin og svinekød er en god kombination

* LBV, Reserve og yngre Vintage Portvins smag af bær og syre gør dem rigtig gode med kraftigt kød som stege og kraftig ost. Specielt blåskimmelost.

* Rød Portvin med andebryst er en sikker vinder

* 10 og 20 års Tawny er gode med karameldesserter og buddinger

* Røde portvine er gode med frugt, kaffe og chokoladedesserter

Nu har du fået nogle ideer til hvad du kan bruge og drikke portvin til, og som du kan læse er portvin altså noget der også hører nutiden til og ikke kun en forældet drink dine bedsteforældre drak engang imellem mens du skævede mærkeligt til glasset med den lidt kraftige duft. Prøv det og bedøm det for dig selv.

Postet af Digitalwebdk via AdSet.



Tags: