0

Rokkefår – En smuk designklassiker

Historien om Rokkefåret

Povl Kjer, manden bag den populære gyngehest, lavede i 1981 det første (det skulle vise sig at blive bare et ud af rigtig mange) Rokkefår. Det blev lavet til hans niece, som en form for humoristisk påmindelse om, at hun kom fra landet. Siden da er der sket meget, men Rokkefåret er nu mere populært end nogensinde før. Siden den første gyngehest blev lavet, er efterspørgslen steget, hvilket medfører at Povl Kjer ikke længere selv står for hele processen med i forbindelse med tilblivelse af Rokkefåret. Lokale håndværkere hjælper til, som underleverandører, men samtlige Rokkefår bliver lavet færdige på værkstedet i Ry, lige som i begyndelsen. I øvrigt skal det siges, at det første gyngefår stadig gynger, blot med en ny generation af børn, som brugere.

Designklassikeren

Egentlig er det ikke sikkert at ordet designklassiker er dækkende, gyngehesten er vel egentlig mere en møbelklassiker. I de første år, efter det første rokkefår blev lavet, blev der afprøvet forskellige typer af skind indtil det rette blev fundet. Siden da har designet eller kvaliteten ikke ændret sig – og efterhånden kan gyngehesten godt kaldes for en klassiker. Rokkefåret fås nu i flere forskellige farver, og med forskellig type uld. Kort, lang og tæt uld. Gyngehesten kan fås i fem forskellige farver, hvid, sort, brun, grå og familiens “sorte får”, som er pink. Især det grå får er specielt, da ulden er sjælden og ikke to er ens. Povl Kjer oplyser endvidere selv, at der kan forekomme ventetid på netop de får med grå uld.

Rokkefår – legetøj eller pyntegenstand?

Gyngehesten var egentlig tiltænkt som et stykke legetøj til Povls barnebarn, men i dag oplever man ofte, at de bliver købt blot for at pynte i hjemmet. Af samme årsag blev Rokkelammet “opfundet”, dette er nemlig udelukkende en pyntegenstand. Når et barn får et Rokkefår ser man ofte at det “følger” med barnet, selv ind i voksenlivet, herfra bliver det i langt de fleste tilfælde givet videre til næste generation, som så igen får stor glæde af det. Så om det er legetøj eller en pyntegenstand er faktisk svært at svare på. Kan vi ikke kalde det begge dele? Rokkefår – legetøj & pyntegenstand. Jo det ligger godt i munden. Det tidløse design vil i mange år fremover, stadig være populært og vil være at finde i mange hjem.

Materialerne – er det forsvarligt?

Det korte svar: Ja.

Valget er materialer er ikke tilfældigt. Der er langt vægt på høj kvalitet og smukt udseende. Skindet er utroligt stærkt og tåler meget slidtage, og behøver ofte ingen pleje, kan kan dog komme ud for at ulden bliver en smule flad på ryggen – er dette tilfælde kan man, med en stiv børste, børste det op igen. Ligeledes kan ulden vaskes, men skindet må ikke blive alt for vådt. Skulle der komme pletter på på pelsen kan denne “vaskes” med opskummede sæbespåner.

Postet af Mibe via AdSet.