0

Sådan får du styr på din gæld, så den ikke styrer dig

En stor gæld kan nemt medføre, at man følger sig magtesløs, og det kan være meget stressende. Særligt hvis ikke du har overblik over din gæld, og at du nærmest føler, at den har kontrollen over dig. Vi har samlet nogle råd til, hvordan du får styr på din gæld, så du med tiden kan blive gældfri:

  1. Stop med at optage ny gæld. Hvis du har kontokort til benzinstationer og forretninger, bør du klippe dem over. Ligeledes kan det hjælpe dig at bede din bank om at få et Visa Electron eller lignende, der ikke kan overtrækkes. På den måde kan du ikke bruge flere penge, end du rent faktisk har.
  2. Læg et budget og få overblik over dit forbrug. Måske kan du allerede, imens du lægger budgettet se udgiftsposter, hvor du vil kunne spare penge. Måske går du ofte på café eller du betaler til et træningscenter, hvor du sjældent kommer.
  3. Få overblik over din gældsposter. Hvor meget skylder du? Til hvem? Og til hvilke renter?
  4. Kontakt dine kreditorer og hør, om du kan lave en aftale med lavere renter eller lignede. Hvis ikke du har råd til at betale alle dine kreditorer, bør du overveje, hvordan du vil prioritere dine kreditorer. Det kan være efter kriterier som gældens størrelse, rentens størrelse, og hvordan gælden vil påvirke dine muligheder. Du kan til enhver tid opsøge hjælp, og der findes virksomheder, der er specialiseret i at hjælpe deres kunder med at blive gældsfrie. Disse virksomheder kan også rådgive dig omkring, hvilke muligheder du har.
  5. Spar op i stedet for at låne penge. Hvis du gerne vil have en ny vinterjakke, eller du mangler en ny telefon, bør du ikke betale det ved hjælp af lånte penge. Små kviklån er ofte meget dyre i renter. Skal du have en ny cykel eller computer, kan du vælge at købe det brugt for at spare penge. Du kan spare mange penge ved at købe dine ting brugt – selv på ting, der ikke har været brugt særligt meget.
  6. Undersøg om du vil kunne spare penge ved at skifte til en anden bank, skifte forsikringsselskab eller flytte telefonselskab. Undersøg på nettet, hvad der er muligheder og tag kontakt til de forskellige steder og hør nærmere.
  7. Undersøg om du er berettiget til økonomisk støtte i form af boligstøtte, friplads eller lignende.
  8. Lav altid en indkøbsseddel, når du skal ud og handle og undgå impulskøb. Når du vil købe noget, der ikke var planlagt, så overvej en ekstra gang, om det er noget du egentlig har brug for. Ligeledes kan det være en god idé, at vælge at købe ting eller tøj du mangler, når det er på udsalg. Dog skal du overveje, om du kun køber det nye tøj, fordi det er på udsalg, eller om du rent faktisk har brug for det.

Postet af ag via AdSet.