0

Sådan styrker du din teenagers selvværd

Selvværd er en vigtig nøgle til succes i livet. Udviklingen af en positiv selvopfattelse og et sund selvværd er ekstremt vigtigt for lykke og succes hos børn og teenagere.

En teenager med højt selvværd vil være i stand til:

 • handle uafhængigt
 • tage ansvar
 • sætter en ære i sine resultater
 • tolerere frustration
 • åbne overfor nye opgaver og udfordringer
 • i stand til at håndtere positive og negative følelser

 

På den anden side vil et barn med lavt selvværd:

 • undgå at prøve nye ting
 • føle sig uelsket og uønsket
 • give andre skylden for sine egne mangler
 • er ikke i stand til at se egne talenter og evner
 • let påvirkelig

Forældre kan mere end nogen anden fremme deres barns selvværd. Her er nogle forslag til, hvordan du kan styrke din teenagers selvværd. Flere af forslagene er måske nogle I allerede bruger hjemme hos jer, men det kan også bruges som en påmindelse på, hvordan man kan styrke en teenagers selvværd:

 

Vær generøs med ros

Ros ikke kun din teenager for resultater, men også for indsats – også selvom det ikke lykkedes at få de ønskede resultater. Opmuntre teenageren til at føle sig stolte af sig selv. Teenagere med lavt selvværd kan have svært ved at modtage ros, men forsøg at rose din teenager ofte – men gør det altid oprigtigt.

Udfordringer vil komme igen og det er vigtigt for teenageren at forstå, at det er helt normalt at have op- og nedture livet igennem. I stedet for at lade fejl og udfordringer stoppe teenageren, er det vigtigt at lære dem, at det man er nødt til at komme op på hesten igen. Derfor er det også vigtigt at fejre sine præstationer – ligegyldigt hvor små de end er. Det behøver ikke kun at være resultatorienterede præstationer som gode karakterer i skolen, men ros også din teenager, hvis de starter på en ny fritidsaktivitet, får en ny ven eller lignende.

 

Lad dem dyrke deres talenter og interesser

Alle er gode til et eller andet. Sport er generelt en populær arena for at brillere både blandt piger såvel som drenge. Men det kan også være at din teenager elsker at spille guitar eller nyder at spille FIFA med sine venner. Støt deres hobbier – forudsat at det ikke tager tid fra skolearbejde og lektier. Hobbier kan være en hjælp til at finde positive måder at opbygge deres selvværd og udforske deres egen identitet.

Et sted hvor din teenager kan opnå større selvværd og selvtillid er på efterskoler. Ikke nok med at din teenager har mulighed for at dyrke sine hobbier og interesser mere, så er efterskole også et sted, hvor den unge får nye venner og lærer om samarbejde og rummelighed.

 

Omfavn individualitet og personlighed

Det kan være en stor udfordring for teenageren at være anderledes end de etablerede, samfundsmæssige normer. Lær fra en tidlig alder dit barn at accepterer, at de måske er anderledes og vigtigst af alt styrk troen på dem selv.Postet by ag via AdSet linkbuilding network